systickan

systickan

Om bloggen

Här kommer jag att lägga ut bilder på de sy- och stickprojekt som ständigt pågår hemma hos oss, för att förhoppningsvis kunna ge inspiration till andra sy- och stickgalningar.


Kontakta mig på systickan@glimrande.se

Vippkjol

KjolarSkapad av Systickan 2007-05-05 11:17

Blog Image

Lätt kjol att göra!

Mönsterkonstruktionen består av en halvcirkel, vikt på hälften. För att konstruera mönstret - börja med att ta midjemått + ett par extra cm. Jag tog 50 cm till midja.
1. Rita en rät vinkel på ett papper. Kjolen kommer ritas in mellan vinkelns linjer med midjelinjen närmast hörnet på vinkeln.
2. Från hörnan mäter man ut 15,5 cm (midjemått minskat med 3 cm, delat på 3), flera gånger så att det bildas prickar genom vilka midjelinjen dras.
3. Mät sen hur lång kjolen ska vara, jag tog 16 cm mätt från midjelinjen, och pricka ut den linjen på samma sätt som midjelinjen.
4. Mönstret är nu klart - när du lägger ut det på tyget så kan du välja att antingen lägga det mot vikt kant och på så sätt få en söm bak eller lägga det på dubbelvikt tyg men inte mot vikt kant och då få söm på varje sida. Glöm inte att lägga till lite sömsmån.
5. Till midja tog jag en bit dubbelvikt mudd - 14 cm bred (ovikt) och så lång som midjan är - ca 40 cm. Sy ihop kortändarna på mudden och vik den på hälften med rätsidan ut (prova gärna mudden på barnet innan den sys fast på kjolen). Mät ut fyra markeringar på mudden och kjolen (mitt fram, mitt bak och sidorna) och passa ihop dessa när du syr fast mudden. Sy fast den dubbelvikta mudden räta mot räta.
6. Fållen kantade jag med snedslå.

  • Kommentarer(3)//systickan.glimrande.se/#post21