systickan

systickan

Om bloggen

Här kommer jag att lägga ut bilder på de sy- och stickprojekt som ständigt pågår hemma hos oss, för att förhoppningsvis kunna ge inspiration till andra sy- och stickgalningar.


Kontakta mig på systickan@glimrande.se

Tofflor med blomma

Smått & gottSkapad av Systickan 2007-08-18 12:40
Blog Image
Insåg att min stackars dotter har haft sina förra tofflor alldeles för länge....Gjorde ett par lite större som får åka med till Korsika imorgon. Se mönster under kategorin "Smått & Gott".

  • Kommentarer(2)//systickan.glimrande.se/#post52

haklapp i vaxduk

Smått & gottSkapad av Systickan 2007-07-16 19:01

Blog Image

Var förbi 10-gruppens affär på Götgatsbacken för ett tag sedan och inhandlade en liten stuvbit av vaxduk för 28 kr. Av den blev det en haklapp med ficka, kantad med snedslå och en tryckknapp som knäppning. Mönstret hittar ni i PDF-filen.

  • Kommentarer(1)//systickan.glimrande.se/#post45

Lädertofflor

Smått & gottSkapad av Systickan 2007-06-12 23:37

Blog ImageSmå tofflor i läder inspirerade av Bobux - superbra till att ge grepp för att krypa omkring på hala parkettgolv. Lädret hittade jag som stuvbitar i Gamla Stans Läderhandel på Lilla Nygatan i Gamla Stan. Till sulorna använde jag en läderbit som var "ruggad" på båda sidor som mocka, den bör vara rätt stadig. Sydde dem med minimal sömsmån (1-2 mm) på min vanliga symaskin, jag använde lädernål (det ska visst funka även med vanlig standardnål eller jerseynål) och polyestertråd.

1. Klipp ut delarna och ev. applikation till tåhättan.
2. Sy fast applikationen (jag använde en cirkel för att täcka över resårbandet som sen kommer att träs genom skårorna i tåhättan).
3. Sy fast resårdelen utanpå bakkappan. Resårdelen ska bilda en kanal för resårbandet.
4. Passa in tåhättan (räta mot räta) mot sulan och sy fast utan att nåla eftersom nålarna lämnar märken i lädret. Jag började högst upp (mitten) och sydde var sida för sig.
5. Sy fast bakkappan (som kommer att gå omlott med tåhättan).
6. Klipp till två smala resårband och trä resåren, med hjälp av en säkerhetsnål, genom skårorna i tåhättan och genom resårkanalen.
7. Sy ihop resårbandet, omlott.
8. Klart!

Delar med mig av mönstret som passar till min 7-månadersbaby. Kolla även mönster och beskrivning på dessa. Vore kul att få se era tofflor!!

  • Kommentarer(0)//systickan.glimrande.se/#post38

Lekfilt

Smått & gottSkapad av Systickan 2007-05-30 20:11

Blog Image

Sydde en vändbar lekfilt av tyg från Åhléns med ett mellanlager av vadd. Tyget är på 1,40 cm bredd, vilket jag försökt utnyttja så mycket som möjligt av så jag köpte 1,40 cm i längd. Jag la tygerna på varandra (kvadrat) vek kvadraten diagonalt hörn mot hörn och sen ihop till en tårtbit. Mätte från spetsen så att jag fick en rundad bas så att jag när jag vecklade ut tårtbiten fick en cirkel. Sen la jag tygcirkeln som mått på vadden. La räta mot räta + vadd och sydde genom de tre lagrena. Lämnade en liten öppning för att kunna vända den ut och in. Sydde ihop öppningen för hand från rätsidan.

Tanken var att sätta öljetter runt om i kanten och trä ett snöre där för att kunna dra ihop den med leksaker i, som en påse - bra vid snabbstädning. Men, men, jag ångrade mig för C skulle säkert fastna i snörena när hon backar....

Så här ser filten ut på andra sidan....

Blog Image

  • Kommentarer(3)//systickan.glimrande.se/#post34

Sängkläder

Smått & gottSkapad av Systickan 2007-05-03 16:15

Blog Image

Ikea-tyg 19 kr/m. Hysteriskt tyg som har en lugnande verkan...

  • Kommentarer(2)//systickan.glimrande.se/#post20

Amningskudde

Smått & gottSkapad av Systickan 2007-04-30 12:59

Blog ImageBlog Image

Amningskudde som fungerar lika bra som sovplats - nyss hemkommen från BB (som på bilden) eller på flyget.

  • Kommentarer(2)//systickan.glimrande.se/#post16